Przepis Żurek na naturalnym zakwasie

Przepis Żurek na naturalnym zakwasie z Wolicy

Składniki na żurek z Wolicy :

kilka suszonych grzybków
0,5 ml zakwasu żurkowego naturalnego z Wolicy
1,5-2l wody
0,10 dkg słoniny (pokrojonej w kostkę)

0,20 dkg boczku gotowanego (pokrojonego w kostkę)
0,5 kg  kiełbasa swojska (pokrojona w talarki)
2-3 jajka
1 łyżka śmietany

Wykonanie :

Wcześniej bardzo dokładnie umyć i namoczyć w wodzie suszone grzyby.
Wlać do garnczka około 2L wody , dodać namoczone grzyby i zagotować,  następnie  dodać 1 łyżkę soli (nie czubatą)- do smaku.
Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni razem z boczkiem i słoniną  ja dodaję jeszcze pokrojony chleb w kostkę i podsmażam razem z kiełbasą tworzą się takie „grzanki” (moje dzieci uwielbiają).
Ugotowane jajka obrać ze skorupek i przeciąć na pół.
Rozłożyć jajka na talerzach i zalać żurkiem.

Życzymy smacznego 🙂